Neix el CiPA, un centre pioner en la investigació i la innovació sobre proteïnes alternatives de la mà de l’IRTA

El Centre d’Innovació en Proteïnes Alternatives (CiPA) valoritza fonts de proteïna alternatives a les tradicionals: vegetals, fermentació amb fongs i altres microorganismes, algues i insectes.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i l’ Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) van aprofitar la darrera edició de la fira Alimentaria FoodTech per presentar el nou Centre d’innovació en Proteïnes Alternatives (CiPA) objectiu de valoritzar fonts de proteïna alternatives a les tradicionals.

L’alimentació, el present i el futur, és motiu de debat freqüent en els darrers anys, i està vivint molts canvis. El sector de producció d’anàlegs carnis ha experimentat forts creixements de mercat a nivell global, i es considera que en general s’està consolidant. Diversos informes internacionals especialitzats apunten que el valor global del sector és d’uns 7.500 milions de dòlars, i coincideixen a considerar Europa un actor clau, amb previsions de creixement interanual del 7,7%. En part, és per les xifres assolides a l’Estat, que va tenir un 2021 extraordinari tant en vendes (448 milions d’euros) com en inversió (25 milions d’euros).

En aquest escenari, la Unió Europa està impulsant l’anomenada transició proteica, que proposa racionalitzar la nostra ingesta de carn animal i l’increment de fonts de proteïna alternativa: vegetals, microalgues, fermentació de fongs (i altres microorganismes) i insectes. També s’espera que aquestes noves fonts proteïnes contribueixin a reduir l’impacte ambiental de la producció alimentària tradicional, fomentant una alimentació més saludable i autosuficient, provinent de produccions locals sostenibles. Tot plegat suposa una oportunitat per al sector agroalimentari català, que es pot convertir en una palanca important per a la transformació del sistema alimentari del país.

Veure notícia sencera

Notícia publicada el dia 27/09/2023 a la web: https://www.interempresas.net/Industria-Carnica/Articulos